BKRK Bier

In navolging van de projecten rond vakmanschap BKRK Brood (2017) en BKRK Textiel (2018) vervolledigt het Openluchtmuseum Bokrijk dit rijtje in 2019 met het project BKRK Bier. “Vanaf dit voorjaar tonen we vanuit ‘bokrijk brandmerk’ in de eigen museumbrouwerij het Paenhuys de authentieke context van het vakmanschap bierbrouwen samen met de evolutie en de hedendaagse relevantie ervan.” zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Hierbij was het een must om de historische collectie van Bokrijk naar buiten te brengen maar dat op een vernieuwende, en respectvolle manier.” gaat hij verder.

Met het project ‘bokrijk brandmerkt’ en de bijzondere ontsluitingstechniek om heden, verleden en toekomst van deze vakmanschappen in al hun facetten samen te brengen wist het Openluchtmuseum reeds geruime tijd haar bezoekers te overtuigen. BKRK Bier vertrekt als project dan ook niet vanuit het luchtledige. Bokrijk kent al een jarenlange traditie van  historisch bierbrouwen in museumbrouwerij het Paenhuys, met de medewerking van brouwersgilde Demerdal. Op advies van brouwer Frank Boon werd de brouwinstallatie grondig gerestaureerd en werd een hedendaagse koel- en bewaartechniek toegevoegd. Deze stelt het museum niet alleen in staat om vaker te brouwen, maar ook om de brouwsels gedurende langere tijd als proevertjes aan te bieden aan de museumbezoekers. “In navolging hierop beslisten we om een beroep te doen op de jarenlange ervaring van Frank Boon en hem een bier te laten bedenken én brouwen op basis van een historische receptuur. We zijn dan ook bijzonder trots u ons bier ‘Wildeman’ te kunnen schenken in onze uitbatingen in Bokrijk. Het maakt het plaatje van BKRK Bier compleet.” zegt directeur Liesbeth Kees.

Net zoals bij de andere BKRK-projecten koos het museum ook hier voor een hedendaagse en vernieuwende scenografie. Niet enkel wordt het brouwproces stap voor stap uitgelegd op momenten dat er niet gebrouwen wordt, ook collectiestukken die verwant zijn aan dit thema krijgen hier een plaats. Een op maat gemaakt kunstwerk van de Limburgse kunstenaar Fred Eerdekens  verleidt bezoekers vanop afstand moet met een bezoekje aan het Paenhuys.

We hopen u nog vaak te mogen ontmoeten in onze Bokrijkse brouwerij. Aangezien we ons bij elk brouwmoment zullen baseren op een andere historische receptuur geraakt dit verhaal nooit uitverteld. En zo kunnen we vanuit Bokrijk meeschrijven aan de toekomst van de rijke biercultuur.

Liesbeth Kees
directeur
Igor Philtjens
gedeputeerde - voorzitter vzw Het Domein Bokrijk