Bier brouwen
Het Openluchtmuseum bezit een (roerende) collectie en historische objecten met betrekking tot de consumptie van bier in de 18e tot het begin van de 20e eeuw. We tonen hoe bier gemaakt werd in Vlaanderen. De brouwtechniek onderging door de eeuwen heen dan wel een drastische evolutie, de basis van het brouwproces daarentegen is amper gewijzigd: van gekiemd en gedroogd graan (mout) wordt met warm water een moutpap gemaakt. Na het filteren wordt dit beslag gescheiden tot wort (een suikerrijke vloeistof) en draf (graanrest). Het wort wordt gekookt, gehopt en uiteindelijk vergist tot bier.
In 2016 gaf UNESCO de biercultuur in België een plaats op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE) van de Mensheid. Vanuit haar rol als erkend expertisecentrum voor ICE, zet Bokrijk haar schouders onder de borging van de biercultuur. Bokrijk vertelt ook het sociaal-economische verhaal van historisch bierbrouwen en toont als enige ‘brouwerij’ een historische brouwinstallatie in werking.
Historisch projectbureau Geheugen Collectief voerde in samenwerking met Bokrijk een uitvoerig onderzoek naar de historische context van bier brouwen op het Kempische platteland van de 18e tot het begin van de 20e eeuw. Lees meer hierover in het historisch onderzoeksrapport.