The Lost Season

In ‘De wereld van Bruegel’ wordt het principe van de ‘samengestelde landschappen’ treffend geïllustreerd door kunstenaar Frits Jeuris. Op één van de haltes van het Bruegelparcours kunnen bezoekers een replica van Bruegels schilderijenreeks ‘De maanden’ bewonderen. Eén van de 6 schilderijen is al eeuwen spoorloos. Frits Jeuris creëerde met zijn installatie ‘The Lost Season’ een samengesteld breugeliaans Bokrijklandschap dat het  ontbrekende werk vervangt. Meer nog, het landschap komt in de installatie langzaamaan tot leven.

Frits vertelt hieronder hoe dit inspirerend werk tot stand kwam.

Het Openluchtmuseum Bokrijk heeft mij van jongs af geïnspireerd en daar heb ik me eerlijk gezegd nooit vragen bij gesteld. Al toen ik zes jaar was, stond ik vol dromen tijdens een schoolreis aan de smidse. Bokrijk is een plaats die aanzet tot het aan de slag gaan met wat voorhanden is. De kracht van de beperking is ook de rode draad in alles wat ik maak, bedenk of bouw.

De eerste indruk van Bokrijk is bruegeliaans en dat is geen toeval. Maar wat echt te gek is, is dat het museum zelf een collage van erfgoed en landschappen is, zoals bij Bruegels landschappen. Dat wilde ik op een toegankelijke manier zichtbaar maken,  met een reflectie op ons eigen dagelijks leven. Een soort van hedendaags instapvenster dat je op een natuurlijke manier dichter bij Bruegels universele blik op de wereld brengt. Het begon met een simpele fotoshopcollage en eindigde twee jaar later in een Brusselse VFX-studio. De vele fantastische samenwerkingen brachten mij tijdens het creatieproces in  Wenen, Italië, Rotterdam en Antwerpen. Wie op zoek wil gaan, vindt elk element van de collage in het Openluchtmuseum terug. Zelfs de omstreden Oude Stad is zo eindelijk op haar plaats gekomen. Alsof het altijd zo bedoeld was.

In het kader van de samenwerking met het Kunsthistorisches Museum in Wenen bleef onze hedendaagse aanpak niet onopgemerkt. Zo kwam dan de vraag van prof dr. Manfred Sellink en het curatorenteam om aan de slag te gaan met het ontbrekende paneel, de lente uit Bruegels seizoenenreeks. We zijn toen eigenlijk helemaal opnieuw begonnen. Door de herschikking van de vijf nog bestaande panelen ontdekte ik een vloeiend panorama waarin we de ontbrekende lente konden samenstellen. Dat werd een digitale installatie met een instapvenster van waaruit je links en rechts de originele seizoenen van Bruegel kan inwandelen. Wat op het eerste gezicht een statisch tafereel lijkt, komt na enige observatietijd helemaal tot leven. Na het bekijken van het kosmische geheel en vooral van het maakproces kijken bezoekers misschien met een nieuwe blik naar hetzelfde Bokrijk. Of met een ander perspectief naar hun eigen wereld. Aan Pieter Bruegel zou ik willen zeggen: “Kan je het mij vergeven?”, maar vooral: “Bedankt: mijn kijk op de wereld zal nooit meer dezelfde zijn.”

Frits Jeuris - The lost season  2016-2018