Laika - Theater Der Zinnen
Laika is één van de artistieke partners van de internationale expo De Wereld van Bruegel,. Met geuren en verhalen, eten en drinken en muzikaal theater, wordt de bezoeker ondergedompeld in Bruegels schilderij De Strijd tussen Carnaval en Vasten. Aan de Stootkeuken kan je terecht voor een stuk Paradijskoek en een slok Kleyn Bier, met ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken. In het Geurendiorama lokken geluiden, flarden muziek en geuren je in Bruegels schilderij. Vanaf 11 juli t/m 1 september speelt Laika er dagelijks de theatervoorstelling Bravo! meneer Bruegel.

De strijd tussen Carnaval en Vasten is een van Bruegels ‘wemelschilderijen’, met meer dan tweehonderd figuren in volle feestactie. Ze drinken, eten, koken, dobbelen, dansen, musiceren en spelen toneel. Frontaal staan twee stoeten opgesteld, pal tegenover elkaar. De mageren tegenover de vetten, klaar voor de strijd. Spelplezier en conflict: meer heb je niet nodig om theater te maken. Bruegel schildert de wereld als een schouwtoneel.
Uit de wemeling hoef je als theatermaker maar te plukken. Aan personages geen gebrek. In Bravo! meneer Bruegel zijn de personages mensen van nu die een zotte Vastenavond anno 1559 opvoeren, door middel van spel, muziek en beweging, compleet met parades, kluchten en een steekspel. De rijke, de arme, de hebzucht, de winter, de dood en de nar: ze doen allemaal mee.
Laika raakte gefascineerd door dat ene meisje met het blauwe kleed en de witte schort, centraal op het schilderij, dat bij de waterput in een emmer kijkt. Lichtgevend lijkt ze, opgeslorpt door wat ze ziet. Haar spiegelbeeld? Een lege emmer? Zij wordt het mysterieuze Watermeisje, de spilfiguur wiens verhaal als een rode draad door het script loopt. Zij neemt niet deel aan de dolle kluchten van de Wildeman en de Vuile Bruid die de feestvierders opvoeren. Ze danst niet met de kreupele lepralijders. Ze luistert niet naar de pastoor die de anderen vergeefs oproept tot bezinning en gebed. Zij heeft de spannende, verontrustende rol van de buitenstaander, die weet wat niemand anders weet…
Het wemelt niet alleen van mensen in het schilderij. Ook voedsel en drank zijn rijkelijk aanwezig. Dat inspireerde Laika, theater der zinnen tot een geurendiorama. In deze zintuiglijke installatie ruik je de geur van het bier dat wordt geschonken, het gebraden vlees, de vis die te koop wordt aangeboden, de broodjes én de zoete suiker waarmee de wafels op smaak worden gebracht. Terwijl je de geur opsnuift, luister je naar een kortverhaal over deze ingrediënten. Tot slot kan je aan Laika’s keukenkar proeven van een stukje Paradijskoek en een slok Kleyn Bier, gerechten geïnspireerd op de 16e-eeuwse keuken.