Kunsthistorische Museum Wenen

Het Openluchtmuseum Bokrijk werkte naar aanleiding van het Bruegeljaar 2019 inhoudelijk mee aan de voorbereiding van de grote Bruegeltentoonstelling (2 oktober 2018 tot en met 13 januari 2019) in het Kunsthistorisches Museum Wenen, dat de grootste verzameling Bruegels ter wereld bezit. Dit gebeurde door onderzoeksmatig input aan te leveren over de cultuur en de voorwerpen uit het dagelijks leven in de 16e eeuw in Vlaanderen. Onder toezicht van dr. Sabine Pénot, curator van het KHM, stelde Bokrijk in haar eigen expo dan ook een mini-tentoonstelling samen met 16e-eeuwse realia die je kan herkennen op ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’.

Dit stuk wemelt van de voorwerpen voor dagelijks gebruik in de 16de eeuw. Er werd nagedacht hoe deze voorwerpen in de context van het schilderij gepresenteerd konden worden en hoe de vaak vergeten functies zichtbaar konden worden voor het publiek. Zo werd er op zoek gegaan naar bewaarde objecten uit Bruegels tijd die precies beantwoorden aan wat op het schilderij te zien is. In Belgische, Duitse en Nederlandse verzamelingen vond men een verbazingwekkende hoeveelheid en verscheidenheid aan deels alledaagse en deels ongewone objecten.

Dankzij deze verzameling van 16e-eeuwse realia en de indrukwekkende uitvergroting van De strijd tussen Carnaval en Vasten, krijgen bezoekers een unieke kijk op dit schilderij. Door de rijkdom aan details en de precieze en gedetailleerde weergave van de materialiteit van de voorwerpen, kledingstukken, kostuums en ook gebouwen biedt Bruegel toeschouwers een tijdvenster op het verleden.

Daarnaast vormde een deel van deze verzameling letterlijk en figuurlijk het voorwerp van gesprek in de gelijknamige publhttp://www.bokrijkshop.beicatie Voorwerp van gesprek. De wereld van Bruegel, waarin de objecten meerstemmig worden benaderd: als object en gebruiksvoorwerp, vanuit de kunstgeschiedenis en vanuit de literatuur. (Verkoopprijs: €22,5 – te koop via www.bokrijkshop.be en in de museumshop).