De wereld van Bruegel

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. In de interactieve expo ‘De wereld van Bruegel’, neemt het Openluchtmuseum van Bokrijk bezoekers, vanaf 6 april, mee op sleeptouw in de wereld van deze Vlaamse Meester.

Het Openluchtmuseum bezit dan wel geen schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, tal van gebouwen en voorwerpen uit de Bokrijkcollectie lijken recht uit zijn werken te komen. “We laten onze bezoekers de landschappen en Bruegeltaferelen in het echt beleven. Je stapt als het ware in één van de schilderijen van Bruegel en ontdekt hoe actueel zijn werk nog steeds is. Zo wordt je een spiegel voorgehouden naar het leven van vandaag.” zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Met deze tijdelijke tentoonstelling mikken we op 100.000 extra bezoekers voor het Openluchtmuseum en rekenen we op 20% buitenlandse bezoekers. Daarmee geeft de expo ook een boost aan het verblijfstoerisme … en aan de Limburgse economie,” gaat hij verder.

In ‘De wereld van Bruegel’ krijgt onder meer het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ een innovatieve vertaling. “Dit doen we aan de hand van een interactief Bruegelparcours dat zowel tentoonstellingen, theater als een Bruegelgame combineert” verduidelijkt directeur, Liesbeth Kees. “De unieke mix tussen onroerend, roerend, immaterieel, levend en natuurlijk erfgoed die Bokrijk rijk is, biedt een dankbaar aanknopingspunt om het werk van de Vlaamse meester op een hedendaagse manier te herontdekken.”

‘De wereld van Bruegel’ in Bokrijk is mede tot stand gekomen dankzij talrijke partners, waaronder Toerisme Vlaanderen en de Provincie Limburg. Bokrijk is elk van hen bijzonder erkentelijk voor hun steun en vertrouwen. Bijzondere dank gaat ook uit naar het Kunsthistorisches Museum in Wenen voor de fijne en conviviale samenwerking.

Wij verwelkomen u alvast graag in het Openluchtmuseum om Bruegel zelf te (her)ontdekken!

Liesbeth Kees
directeur
Igor Philtjens
voorzitter vzw Het Domein Bokrijk
gedeputeerde