De wereld van Breugel

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Het ‘Kunsthistorisches Museum Wien’ (KHM) in Wenen herdenkt dit via een ongeziene overzichts-tentoonstelling met meer dan 90 werken van deze Vlaamse Meester, waar het Openluchtmuseum Bokrijk haar inhoudelijke medewerking verleende. Meteen ook het startschot van de interactieve expo ‘De wereld van Bruegel’, die het Openluchtmuseum Bokrijk in samenwerking met Toerisme Vlaanderen opent op 6 april 2019.

Het Openluchtmuseum Bokrijk werkte naar aanleiding van het Bruegeljaar 2019 inhoudelijk mee aan de Bruegelexpo in het KHM. Dit gebeurde door onderzoeksmatig input aan te leveren over de cultuur en de voorwerpen uit het dagelijks leven in de 16e eeuw in Vlaanderen. En onder toezicht van dr. Sabine Pénot, curator van het KHM, zal Bokrijk in haar eigen expo een mini-tentoonstelling samenstellen met 16e-eeuwse realia die je kan herkennen op ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Bovendien realiseerden KHM en Bokrijk het boek ‘Voorwerp van gesprek – De wereld van Bruegel’. Ook in dit boek wordt ingezoomd op de talrijke alledaagse gebruiksvoorwerpen die Bruegel in dit schilderij in beeld bracht. De objecten zijn zorgvuldig onderzocht en werden met een eigentijdse blik geïnterpreteerd. (uitgeverij Hannibal, 120 pagina’s -verkoopprijs: €22,5 – te koop via www.bokrijkshop.be).

De expo ‘De wereld van Bruegel’ biedt een eigentijdse beleving van de gebruiken, normen en gewoonten eigen aan het midden van de 16e eeuw. Het Bruegelparcours loodst de bezoekers doorheen het Openluchtmuseum langs 12 verschillende plekken waar de verbondenheid met Bruegel echt voelbaar is. Het bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ uit 1559 wordt hierbij als leidraad genomen. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertelt zijn oeuvre over het dagelijkse leven in de 16e eeuw en hoe valt dit te vertalen naar het heden? De relevantie van zijn werk wordt helemaal duidelijk op het einde van het parcours. Het slotstuk in de schuur uit Zuienkerke laat de bezoekers reflecteren over zichzelf en de maatschappij. Ze stappen er letterlijk binnen in ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ en worden zelf één van de figuranten… Nieuwe technieken versterken de ervaring. Zo kan je het Bruegelparcours ook al ‘gamend’ afleggen en via ‘augmented reality’ op zoek gaan naar objecten uit het schilderij. Ideaal voor wie met de kinderen op pad is. In de zomer, van 11 juli tot en met 1 september 2019, brengt theatergezelschap Laika – Theater der zinnen 2 maal per dag (3 maal in de weekends) een speciale Bruegelvoorstelling naar het voorbeeld van de rederijkers uit Bruegels tijd. Voor scholen en groepen zijn er aangepaste programma’s uitgewerkt.