Zomerfestival

Op 1 juli start in Bokrijk de eerste editie van het ‘Zomerfestival’. “Na enkele succesvolle edities van de Bokrijkdagen, die in de zomermaanden op zondag plaatsvonden, brengt Bokrijk deze zomer zeven op zeven een gevarieerd aanbod op maat van gezinnen met kinderen”, zegt Igor Philtjens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “Hiermee profileert het museum zich gedurende de hele zomer als dé daguitstap bij uitstek,” gaat hij verder. In juli en augustus barst het Openluchtmuseum van de bedrijvigheid en (her)ontdek je waar het in Bokrijk echt om draait. “Met het Zomerfestival en de goed gevulde agenda, met dagelijkse activiteiten rond vakmanschap, de restauratiecampagne 120 tegen 2021 en erfgoedbeleving, nemen we de bezoeker mee op sleeptouw doorheen wat vandaag reilt en zeilt in het museum,” zegt directeur Liesbeth Kees.

Zo komt vakmanschap uit verleden, heden en toekomst de komende weken uitgebreid in beeld. Wekelijks krijgen bezoekers meer dan 50 makers aan het werk te zien. Ze kunnen zelf meehelpen met de imker (elke dinsdag) of een workshop smeden volgen (elke zondag). Maar ook toppers zoals ontwerpster Lotte Martens en Sep Verboom, de winnaar van de Young Talent Henry Van de Velde Award, én jong talent van PXLMAD en Luca School of Arts zijn deze zomer te gast in Bokrijk. Op 6, 7 en 8 juli krijgen witte T-shirts, handdoeken of sweaters een tweede leven, door er een uniek stuk van te maken in een gratis zeefdrukatelier ‘Gezeever’.

Deze zomer worden ook de restauraties extra in de kijker gezet. Elke woensdag zie je de eigen vakmensen van Bokrijk in actie tijdens de werken in het museum. Geïnteresseerden gaan zelf aan de slag met vakwerkconstructies in de workshop vakwerkbouw (elke maandag en donderdag) of je volgt een begeleide wandeling met gids. Dagelijks kunnen kinderen aan de slag rond bouwen en wonen op de speel(w)erf van Art Basics for Children. Tot slot staat elke woensdagnamiddag een boeiende theatervoorstelling op het programma en op zaterdagvoormiddag een yoga-sessie voor het hele gezin.

Als leuke extra, laten de Zomeravonden op 3, 4 en 5 augustus bezoekers net iets langer van Bokrijk genieten dan anders. Met een bijzonder avondvullend programma met muziek i.s.m. B-Classic, hapjes en drankjes blijven de deuren van het museum geopend tot 23 uur.