Zicht op de wijers

Op 11 juli opent ‘Zicht op De Wijers’, een tweede uitkijkpunt aan het gekende fietstraject ‘Fietsen door het Water’. Het info- en rustpunt informeert de vele wandelaars en fietsers over de waardevolle omgeving waarin zij zich bevinden. Het is een aanvulling op de eerder gerestaureerde historische Duiventoren uit Ingelmunster. Op deze manier wordt in Bokrijk een synergie tussen natuur, toerisme en cultuur in Bokrijk gecreëerd.

‘Zicht op de Wijers’ is uitgewerkt in de schuur van een voormalige hoeve vlakbij knooppunt 91 van het Limburgse fietsroutenetwerk. Van hieruit krijgen bezoekers een prachtig zicht op de vijvers, ‘Fietsen door het Water’ en de voorbijrijdende fietsers, en in de verte de historische gebouwen van het Openluchtmuseum. Zo worden de verschillende trekpleisters van Bokrijk visueel met elkaar verbonden.

In het uitkijkpunt staan bezoekers in direct contact met het water: via een laag horizontaal venster kijken ze over het wateroppervlak en ontdekken ze het vijverleven van dichtbij. Een uitkijkplatform tot boven de vijver biedt een weidse blik op de omgeving. Geïnteresseerden krijgen er onder meer de historische uitleg achter het eeuwenoude sluizensysteem met zogenaamde ‘monniken’ en informatie over de fauna en flora die dit mooie natuurgebied rijk is. De allerkleinsten ontdekken in een interactief spel de geschiedenis van deze plek. Het dak is een groendak, begroeid met inheemse grassoorten. Dit zal op termijn een echte blikvanger worden.