Dag van het eetbare landschap
Op zondag 17 september organiseert Bokrijk voor de 19de keer de Dag van het Eetbare Landschap. Op dit jaarlijks evenement staan eetbare producten, voortgebracht door de natuur, centraal. Bezoekers beleven aan de hand van proeverijen en demonstraties hoe echte vakmensen met veel passie ambachtelijke producten maken. Dit evenement is reeds jaren een toonbeeld van het samenbrengen van verschillende partners uit diverse sectoren met een voorliefde voor natuurlijke producten en ambachtelijke processen. Tijdens deze editie worden kruiden in de kijker gezet en dit in verschillende toepassingen.
In het Openluchtmuseum worden een aantal originele installaties voor één dag weer aan het werk gezet. Zo wordt er dit jaar gruitbier op historische wijze gebrouwen in museumbrouwerij Het Paenhuys. Biergilde Demerdal uit Vliermaalroot-Kortessem demonstreert het brouwproces en laat bezoekers een eerste slok proeven. In de authentieke stroopstokerij uit Voeren tonen de vakmannen van Bokrijk hoe stroop gestookt wordt en vindt er een demonstratie jeneverstoken plaats. Ook de talrijke bakhuizen, die het Openluchtmuseum telt, worden op deze dag in werking gezet. De hotelscholen van Hasselt en Herk-de-Stad geven er demonstraties historisch brood bakken en ook de rosmolen staat in volle actie.
Verspreid over museumdelen Oost- en West-Vlaanderen en Kempen strijkt een gezellige streekproductenmarkt neer met meer dan 70 standhouders. Naast de verschillende standen met producten rechtstreeks uit de tuin, zijn er ook standhouders met afgewerkte en half afgewerkte producten. Zo tonen ook de Limburgse Bakkersbond en Slagersbond hun kennis en kunde tijdens demonstraties met proeverijen. Fijnproevers kunnen de smaakpapillen testen met kazen, streekwijnen, chocolade, likeuren, mosterd, honing en nog zoveel meer.