Opverhaal@Bokrijk

In veel volksverhalen zijn het simpele boerendochters en -vrouwen die de vreselijkste tirannen te slim af zijn. In het Syrische verhaal ‘De slimme jonge moeder’ slaagt een jongedame uit het dorp er zelfs in om de duivel de loef af te steken. Dit motief zien we ook in Vlaamse volkssprookjes.

Antropologe Marita de Sterck, auteur van de spraakmakende volksverhalenbundels ‘Bloei’, ‘Beest in bed’ en ‘Vuil vel’, adviseert Bokrijk bij de herwerking van de sprookjesroutes.

Al jaren worden sprookjes en volksverhalen in het Openluchtmuseum ingezet als middel om erfgoed kindvriendelijker te maken. De collectie diende vroeger vooral als herbelevingsdecor: de molen uit ‘De gelaarsde kat’, de staande klok uit ‘De 7 geitjes’, het spinnewiel uit ‘Repelsteeltje’ …

Eén van de 15 ambities van Bokrijk is nu om dit Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE) als een rode draad doorheen het museum te laten lopen. Bij de herwerking van de routes rond vertelcultuur, zoomt Bokrijk dieper in op de veranderende betekenis van sprookjes in relatie tot vandaag; in Vlaanderen en elders. Bij de ontwikkeling van nieuwe educatieve programma’s vormden interculturalisering en aansluiting met de hedendaagse leefwereld dan ook de uitgangspunten.

Op die manier wordt het programma uitgebreid naar jongeren en volwassenen. De collectie van Bokrijk (materieel, immaterieel, fauna, flora …) blijft het vertrekpunt bij de nieuwe routes, maar we zoeken aanknoping met de leefwereld van het publiek via fantasyfilms zoals ‘Snow White and the Huntsman’, ‘Hansel and Gretel: Witch Hunters’, ‘Maleficent’... Het jonge bureau Yesmade zorgt voor een frisse vertaalslag naar de verschillende doelgroepen.

Om dit te ondersteunen, streven we naar hedendaagse en internationaal inspirerende samenwerkingen met partners als Marita de Sterck. Zij liet ontdekken dat er volwassenere en universele versies van de gekende, vaak verkleuterde en geromantiseerde sprookjes bestaan. Veel bekende sprookjes hebben daarnaast interessante en gedurfde Vlaamse varianten die nu de aandacht krijgen die ze verdienen.

Vanaf 1 april kan jij zelf meestappen in de queestes van gekende en minder gekende sprookjesfiguren: van helden en heksen tot ‘boze’ stiefmoeders. Een magisch avontuur waarbij je het begin, midden én eind zelf mee bepaalt. En ze leefden nog lang en gelukkig?