Bruegeljaar 2019

In 2019 was het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen en het Kunsthistorisches Museum Wenen herdacht het Openluchtmuseum Bokrijk deze gebeurtenis met de tijdelijke expo ‘De wereld van Bruegel’. Na de vele positieve reacties van het publiek wordt de opstelling ook in 2020 behouden. Zo kunnen nog meer mensen ook volgend jaar nog van deze realisatie genieten.

Bokrijk liet haar bezoekers de landschappen en Bruegeltaferelen ‘in het echt’ beleven op een interactief Bruegelparcours dat zowel tentoonstellingen, zomertheater als een Bruegelgame combineert. Na al die eeuwen is het werk van Bruegel nog steeds herkenbaar en relevant, meteen ook het uitgangspunt van de expo. Theatergezelschap Laika, theater der zinnen, voerde deze zomer samen met de Living History-acteurs Bokrijk meer dan 100 keer de voorstelling ‘Bravo! meneer Bruegel’  op en gaf zo een actuele draai aan de kluchtige twisten uit Bruegels tijd.

De  innovatieve Bruegelgame, waarbij je via ‘augmented reality’ op zoek gaat naar verdwenen objecten uit Bruegels schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’, was eveneens een succes, met meer dan 50.000 deelnemers. Zij dongen mee naar de hoofdprijs: een citytrip naar Wenen waar je in het Kunsthistorisches Museum de grootste collectie Bruegelwerken kan bewonderen. Uitgezonderd het zomertheater wordt het tentoonstellingsparcours integraal overgenomen vanaf 4 april 2020. Ook in 2020 zullen bezoekers de Bruegelgame nog kunnen spelen  en meedingen naar de hoofdprijs.