Vakmanschap
Reeds enkele jaren staat Bokrijk gekend om de BKRK-wedstrijd die het jaarlijks organiseert. In het verlengde van het project VAKlab, het expertisecentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in Bokrijk, zet de BKRK-award naast vakmanschap dit jaar ook sterk in op ondernemerschap. Duurzaamheid, creativiteit en innovatie stonden centraal. Dat is ook de reden waarom er niet enkel producten, maar ook diensten, projecten of onderzoeken ingediend konden worden. Onder de inzendingen zagen we heel wat jonge, startende ondernemers, wat bewijst hoe actueel het thema van deze wedstrijd is.
Meer dan 55 ondernemende vakmensen dienden eind april een dossier in. Meer dan de helft van de inzendingen kwam uit onze provincie en het niveau lag bovendien erg hoog. Limburg is een voedingsbodem voor talent en creativiteit. Maar dankzij de samenstelling van de jury, de insteek van het VAKlab en de focus op ondernemerschap speelt de wedstrijd nu ook op nationaal vlak een rol.
De focus van de vijfde BKRK-award lag op Textiel. Een logisch gevolg van de expo Textiel die in 2018 opende in het Openluchtmuseum, met ontwerper en creatieveling Tim Van Steenbergen als vakcurator. Ook in deze wedstrijd nam hij als juryvoorzitter een leidende rol op zich samen met Ilse Dedeken, onderneemster en zaakvoerder van het linnenbedrijf Verilin. Aangevuld met de overige juryleden, Ruth Goosens (hoofdredactrice Knack Weekend) en Pascal Cools (managing director bij Flanders DC) vormden zij een sterke jury met de nodige kennis op vlak van creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Meteen ook een hele uitdaging en interessante toetssteen voor de ontwerpers om de marktwaarde van hun inzending te kunnen inschatten.
Igor Philtjens
gedeputeerde - voorzitter vzw Het Domein Bokrijk