Zomertheater 'Bravo! meneer Bruegel'

Theatergezelschap ‘Laika, theater der zinnen’ brengt van 11 juli tot en met 1 september Bruegels bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ weer tot leven in de familievoorstelling ‘BRAVO! MENEER BRUEGEL’. In dit humoristisch spektakel wemelt het van de figuren die de mens tonen zoals hij nog altijd is. Dansend, drinkend, etend, spelend, minnekozend, klagend, spottend… Met zijn mooie en kleine kantjes, zoals ook Bruegel mensen in beeld bracht. Dagelijks om 14 u. en 16 u. Extra voorstelling op zaterdag, zon- en feestdagen om 11 u.

Zoals de rederijkers van weleer voeren de spelers en muzikanten ‘Bravo! meneer Bruegel’ op in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Ze brengen Bruegels bekende werk ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ weer tot leven.  Dit schilderij is geen realistische momentopname, maar een verzameling van heel veel situaties die Bruegel bij elkaar heeft gezet en tot een herkenbaar geheel heeft gesmeed.  Zijn werken zijn letterlijk een product van zijn verbeelding. Bruegel was immers een weergaloos observator met een enorme mensenkennis. Hij gaf zijn blijk op de wereld op een gevarieerde, intelligente manier vorm. Het opzet van onze voorstelling was om het klassieke beeld van Pieter Bruegel de Oudere open te breken en om Bruegels wereld, het schilderij in al zijn details en de rijke tradities rond ‘vasten’ en ‘carnaval’ op een actuele manier te verbeelden. Jo Roets regisseert een topcast van spelers en muzikanten. Ook de Living History acteurs van Bokrijk doen mee.

In Bruegels werken zijn voedsel en drank rijkelijk aanwezig. Dit inspireerde culinair theatermaker Peter De Bie tot de creatie van een geurendiorama. In deze zintuiglijke installatie kan je de geur ruiken van het bier dat wordt geschonken, het gebraden vlees, de vis die te koop wordt aangeboden, de broodjes én de zoete suiker waarmee de wafels op smaak werden gebracht. Terwijl je de geur opsnuift, luister je naar een kort verhaal over deze ingrediënten. Verderop het plein, dat speciaal voor het evenement door het Openluchtmuseum en Laika werd bedacht en aangelegd, staat een houten tribune met een capaciteit van 300 bezoekers. Daarop kan je plaatsnemen om te picknicken of naar de voorstelling te kijken. Dit creëert meteen ook een typisch Bruegeliaans vogelperspectief. Aan Laika’s stootkeuken kan je proeven van een stukje Paradijskoek en een slok Kleyn Bier, gerechten die zijn geïnspireerd op de 16e-eeuwse keuken. Aan het eind van elke voorstelling worden vanaf de Stootkeuken Paradijskoeken en glaasjes Kleyn Bier uitgedeeld aan de toeschouwers.